Oavsett om du är en rutinerad flyttare eller ej så kan det alltid kännas lite stressfyllt precis inför en flytt. Du kan alltid anlita hjälp i form av en flyttfirma eller om du har vänner och familj som kan hjälpa dig så kan det ta bort stor tyngd från dina axlar. Ska du flytta själv med hjälp av någon är det bra att vara ute i god tid, du behöver hyra släp eller bil för att kunna frakta dina saker. Genom att hyra släpet flera veckor innan vet du att du har ett släp på flyttdagen, väntar du tills några dagar innan kanske det inte finns någon tillgänglig. Det är lika med flyttfirma, tänk på att anlita dem i god tid så att de kan hjälpa dig på just den dagen du behöver dem. 

Det kostar mer att anlita en flyttfirma än att be familj och vänner för hjälp. Det är dock väldigt mycket mer bekvämt att ha någon som gör exakt allt åt dig. Det är såklart inte alla som har möjligheten att anlita en flyttfirma. Det är dock viktigt att visa tacksamhet och uppskatta all hjälp du får från dina nära och kära. Oavsett om de kanske inte kräver något i gengäld så är det alltid lika uppskattat att bli bjuden på en flytt-pizza när allting är klart. Är du däremot inne på att anlita en flyttfirma som stockholmsflyttfirma.se men vill komma undan så billigt som möjligt så kan det vara smart att be om prisofferter från olika flyttfirmor och se vem som har det bästa erbjudandet. Var dock uppmärksam på alldeles för låga priser, det kan betyda oseriösa aktörer. Är du osäker så kolla upp företags organisationsnummer. 

Om du ska flytta själv så är det viktigt att ha en plan över din flytt, börja i god tid med att rensa och sortera ut saker som du inte vill ha med dig till din nya lägenhet. Det är ett perfekt tillfälle att kanske sälja av lite saker eller varför inte skänka till välgörenhet. Det är även en del administrativa saker du måste göra, du ska bland annat anmäla flytt och göra en adressändring. Tänk på att göra det i god tid så du slipper göra eftersändning efter post. Kontakta ditt försäkringsbolag och meddela dem din flytt så att de kan flytta din hemförsäkring från den dagen du flyttar in. Du vill också skaffa nytt elavtal och bredband. Ibland kan du ta med dig ditt befintliga bredband, det beror på leverantören och vilken typ av leverantör som fastigheten jobbar med. Om du flyttar från hus till lägenhet så är du nog van med att ha sophämtning och andra typer av underhåll, det kan du såklart i lägenhet med, men detta är något du inte behöver anmäla när du flyttar in till lägenhet. Allt detta är under fastighetsskötarens ansvar. 

Flyttstädning är inget du behöver tänka på när du har anlitat flyttfirma, det fixar de åt dig. Ska du däremot göra det själv är det viktigt att du inte packar ned alla städredskapen i flyttlådor. Se till att du har dammsugare, trasor, mopp, och olika typer av rengöring kvar i lägenheten så att du kan städa när det är tomt. Var noga med städningen, vissa hyresvärdar kan vara väldigt petiga med detta! Se till att du har några timmar till godo och följ en checklista för hur du flyttstädar en lägenhet till punkt och pricka!