Om du ligger i tankegångarna vad gäller att anlita en flyttfirma så bör du vara försiktig. Det finns oseriösa aktörer som erbjuder undermåliga tjänster, har dolda avgifter och saknar försäkringar. I värsta fall står du där med en flyttning som kostade mer än vad du planerade. 

Att hitta en pålitlig flyttfirma kräver att man tar hänsyn till en hel del faktorer. Dessa faktorer inkluderar rykte, försäkringar och licenser samt hur länge de har funnits på marknaden. Nedan går vi igenom alla dessa punkter och delar med oss av praktiska tips! 

 

Hur bra är flyttfirmans rykte? 

Recensioner och referenser kan ge dig en uppfattning om hur ett företag tidigare har agerat och vilken feedback de har fått för sina arbeten, vilket kan ge dig en indikation på hur bra flyttfirman är och vad du kan förvänta dig av dem. Det säger sig självt, om firman har bra omdömen kommer du med allra största sannolikhet få en bra erfarenhet av att anlita dem. 

Våra tips: Du kan hitta mängder av recensioner på nätet. Genom att söka på flyttfirmans namn och orden “recension” eller “betyg” i sökmotorn Google, kan du enkelt se om det finns några omdömen på nätet. Hittar du inga omdömen på nätet bör du be flyttfirman om referenser från tidigare jobb som de har utfört. 

 

Hur länge har de varit i branschen? 

Ett vanligt ordspråk är ju mer erfarenhet, desto större kunskaper. Detta gäller förstås även flyttfirmor. De som har varit verksamma inom branschen i många år har ofta en gedigen kunskap och erfarenhet som krävs vid flyttningen, speciellt när det gäller kring säker transport av varor. Till exempel använder erfarna flyttfirmor specialutrustade flyttbilar, säkrar allt med särskilda spännremmar. Därtill tar dem hand om dina ägodelar med stor omsorg genom att skydda dem med  emballage, särskilda flyttfiltar och skyddsmaterial. 

 

Var kostar flyttfirman? 

När det kommer till flyttfirmor kan priset vara den mest frestande faktorn att fatta sitt beslut utifrån, men egentligen bör du värdesätta priset lika högt som de andra faktorerna som vi har nämnt. Det kan vara bra att undvika de allra billigaste – eftersom detta kan ge dig en indikation på att företaget är mindre erfaren och att deras medarbetare arbetar med oförmånliga löneavtal. Istället bör du överväga att välja ett företag som ligger inom snittprisen. 

Även om flyttprisen kan variera beroende på vilket företag du väljer så betalar man oftast flyttfirmor per timme. Normalt sett ligger detta inom ramen 350-550 kronor per timme för både personal och flyttbilen. 

Vårt tips: Det är alltid bra att ta in offerter från ett antal olika flyttfirmor. Till exempel finns det en hel del sajter på nätet där du enkelt kan få offerter och läsa rekommendationer på flertalet listade företag genom ett enkelt knapptryck! 

 

Kontrollera alltid deras försäkring och licenser 

Inom flyttbranschen fifflas och fuskas det mycket. Det finns många flyttfirmor som saknar trafiktillstånd, bra försäkringar och dumpar marknaden med låga priser genom att betala sina medarbetare med svarta löner. 

När du anlitar en flyttfirma bör du alltid säkerställa att de har trafiktillstånd utfärdat av  Transportstyrelsen och ordentliga försäkringar som kan ersätta dig om något eventuellt går sönder under transporten.